Een goedkope stedentrip doe je zo: Voor €100 een weekend weg, het kan!

New York, Londen, Barcelona of Parijs, dit zijn de populairste steden om naartoe te gaan tijdens een stedentrip. Hartstikke leuk, maar vaak ben je als je niet oplet al gauw €400 kwijt aan een weekend. ‘Dit moet anders kunnen’ bedacht ik mij als arme student en in dit artikel deel ik de uitkomst. Zo vind je een goedkope stedentrip in Europa, het is mogelijk!

De goedkoopste stad vinden

Bangkok is goedkoper dan Monaco, dat weten we, maar hoe zit dat precies met andere steden in bijvoorbeeld Europa? Zelf had ik geen idee maar gelukkig gaf het internet antwoord. Numbeo is een platform dat de gemiddelde prijzen voor levensonderhoud in 444 steden over de hele wereld meet. Van een biertje in een restaurant in Jakarta tot een nieuw paar jeans in Skopje, ze houden precies bij hoeveel alles kost in een stad en maken hier een mooie index van.

Zo ontstaat een lijst met onderaan de goedkoopste stad om te leven en bovenaan – je raadt het al – de duurste. Ook fijn: je kunt ook filteren op continenten en steden met elkaar vergelijken. Spoiler: in Europa scoren steden als Skopje, Warschau, Belgrado, Budapest en Praag heel goed qua betaalbaarheid.

Lekker cheap vliegen: Ryan, Wizz en Easy zijn je beste maten

Nu weet je welke steden er het best betaalbaar zijn, maar je moet er natuurlijk naartoe vliegen, treinen of bussen. ‘Maar hoe weet ik welke vlucht er dan het goedkoopst is?’ Ook hier heb ik een goede truc op gevonden.

Apps als Skyscanner zijn handig als je precies weet waar je naartoe wilt gaan op stedentrip en wanneer, maar het is niet handig als je wilt ontdekken wat er nou het goedkoopst is als stad om naartoe te vliegen/treinen/bussen in heel Europa. Gelukkig biedt Kiwi uitkomst, zij maken het heel makkelijk om flexibel te zoeken. Wil je ‘ergens’ naartoe, vertrekken vanaf Schiphol óf Eindhoven, weet je nog niet wanneer je wilt vertrekken maar weet je wel dat je twee tot drie nachten weg wilt blijven? Voor Kiwi zijn dit soort zoekopdrachten geen probleem. De app geeft je zo een lijstje met de goedkoopste vliegtickets naar verschillende steden, vervolgens zie je de data, het vliegveld vanaf waar je vertrekt en kun je gelijk boeken. Super handig!

Zo gaat Warschau weg voor €23, zit je al in Wenen voor €40 en is Thessaloniki, de tweede stad van Griekenland, al voor €60 te bezoeken. Kiwi neemt ondertussen ook het aanbod van Flixbus mee, dat schelt flink wat Co2 uitstoot.

Als je de prijs van de vluchten bekijkt en daarbij de lijst met goedkoopste steden om te leven in Europa bij elkaar houdt, dan kan je ineens op een hele goede deal stuiten. Zo vloog ik recent voor €25 naar Warschau en tijdens deze driedaagse stedentrip heb ik in totaal maar €125 uitgegeven. Goedkoop op vakantie in het buitenland, het kan dus wel! De combinatie van een goedkope vlucht en een goedkope stad om te leven is key.

Voor drie dagen Warschau betaalde ik maar €125. Dat is toch bijna te mooi om waar te zijn?!

Hotels zijn voor losers

Nu je een goedkoop ticket hebt gekocht om mee te vliegen naar een super betaalbare stad, is het tijd om je verblijf te fixen. Als je helemaal weinig wilt besteden dan kan je kiezen om te gaan coachsurfen, maar een hostel is een iets veiligere keuze.

In oost- en centraal-Europa is het vaak mogelijk om een hostel te boeken voor amper €10 per nacht. Ik bezocht Warschau in het laagseizoen en betaalde €8,50 per nacht voor een bed in een uitstekende zespersoons slaapzaal met aangrenzende badkamer. Voor dit geld kreeg ik de grootste kamer van Warschau: ik sliep er namelijk alleen. Een hotel of appartement boeken is dan toch zonde van het geld?

Transport fixen

Nu heb je bijna alles gefixt, je moet alleen nog even denken over hoe je door de stad wilt crossen. Is er goed openbaar vervoer aanwezig? Kan je alles lopend af? Zijn de taxi’s te betalen? Of is alles op zo’n hippe elektrische step te doen? Mijn ervaring leert dat hier flink wat onnodige kosten in kunnen sluipen.

Via Google Maps kan je van te voren checken waar je hostel te vinden is en hoe je hier het beste naartoe kunt komen vanaf het vliegveld en wat de beste manier is om de stad te verkennen. Het is mij al veel te vaak voorgekomen dat ik een ticket kocht, maar ‘m vervolgens niet gebruikte. Ook op Tripadvisor en Reddit delen andere reizigers vaak hun ervaringen qua transport. Dit kan je best veel geld schelen!

Vooral apps als Uber zijn heerlijk als je in een onbekende stad bent: geen last meer van oplichtende taxichauffeurs. Je weet van te voren ten slotte al wat je hoogstwaarschijnlijk moet gaan betalen.

Geniet

Zo. Nu heb je alle ingrediënten te pakken voor een super super super goedkope stedentrip. Een halve liter bier voor €2,50, slapen voor €8,50 per nacht en dineren voor €10 per persoon, op deze manier is dat mogelijk! Stiekem is thuisblijven duurder. Laat in de comments weten wat de goedkoopste plek is waar je ooit bent geweest, ik ben benieuwd.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published