Mandali: Een experience die je moet proberen!

In april 2017 opende Mandali haar deuren, een Meditation Retreat Center in het noorden van Italië. Vanaf 27 december 2017 tot en met 1 januari 2018 was ik er te vinden om te genieten van volkomen rust, lessen in meditatie & yoga, het beste vegetarische eten ooit en het fantastische uitzicht over Lago D´Orta.

Een tijdje terug las ik ´Celebrate Life,´een boek waarin de laatste tien jaar van evenementenorganisatie ID&T worden besproken. ID&T heeft wereldwijd succes gehad feesten en festivals zoals Sensation, Tommrowland, Mysteryland en Defqon. Wouter Tavecchio en Wildrik Timmerman organiseerden samen onder de vlag van ID&T de evenementen met de wat hardere stijlen onder de naam Q-Dance.

Naast het organiseren van de wereldwijd beroemde dansfeesten hielden de mannen er ook een speciale leefwijze op na: in het boek vertellen ze dat ze in de jaren negentig veel hardcore feesten zijn afgegaan op een glas water. Dit in tegenstelling tot de rest van het publiek dat er vaak een andere brandstof op nahield. De laatste jaren heeft deze leefwijze zich vertaalt naar een interesse in meditatie en yoga. Na een life changing retreat gegeven door Cali Ornelasin in de Himalaya, besluiten ze om samen met haar een spiritueel centrum op te richten. Door de verkoop van hun bedrijf aan SFX in 2013 kwam er serieus geld beschikbaar om het idee, hun eigen retraite, gestalte te geven.

De Mandali Experience

Het doel van Wouter, Wildrik en Cali is om mensen samen te brengen, ze te laten disconnecten van het dagelijkse leven en tegelijkertijd van elkaar te leren. Deze doelen behalen ze door diverse programma’s te organiseren, van ‘Mindful Self-Compassion’ tot ‘The Learning Love Skills Training,’ maar de basis is de ‘Mandali Experience.’ Een programma zonder religieuze pretentie, volop gefocust op de kerndoelen van Mandali. Samen met ongeveer 25 anderen volgde ik dit programma. Van Amsterdamse Yuppen, Happinez lezers, zweeft**ven tot zelfs een profvoetballer, het was een erg gemengd en daarom goed gezelschap.

Het programma bestond uit een mix tussen meditatie, yoga en een open sessie. ’s Morgens om 07:45 begonnen we met de ochtend meditatie om vervolgens te ontbijten in stilte, de perfecte manier om je dag te beginnen in volkomen rust. Om 11 uur ging het programma verder met een actieve yoga-les van anderhalf uur, na al deze sportieve inspanningen was het tijd voor de lunch. Om 16:00 startte elke dag een open sessie, waar je terecht kon voor raad en daad (zelf heb ik hier geen gebruik van gemaakt). Vervolgens ging het programma weer verder om 17:15 met de tweede, wat meer meditatieve, yoga-les van de dag om vervolgens te gaan dineren en om 20:30 de dag af te sluiten met een avond meditatie.

Tussen de bedrijven door was er genoeg tijd om te genieten van jezelf, de omgeving en de faciliteiten die Mandali te bieden heeft. Belangrijk: De lessen zijn facultatief. Zelf koos ik om 5 dagen te genieten van de ‘experience’ maar het is ook mogelijk om maar 3 dagen of, juist langer, 8 dagen te verblijven.

Mandali is opgezet met het gevoel van een klein middeleeuws dorp en zit op ongeveer 900 meter hoogte, een perfect uitzicht.

Waarom ik over een jaar weer ga terugkomen

Zelf ben ik, met mijn 21 levensjaren, redelijk nuchter en zeker niet spiritueel bezig. Voordat ik het retreat center bezocht had ik nog nooit op een yogamat gelegen en het is mij nog nooit gelukt om amper twee dagen zonder vlees te kunnen. Bij het boeken zag ik het dan ook als mooi moment om een gezondere levensstijl uit te proberen en tegelijkertijd bij te komen van het afgelopen jaar.

Het proberen van deze gezonde levensstijl en het onthaasten bevielen mij erg goed: ik heb nog nooit op een plek gezeten met zo’n ontzettend mooi uitzicht dat om de seconde verandert, chefkok Viramo heeft laten zien dat je zo lekker kan koken met alleen maar groentes dat je vlees niet eens gaat missen en tijdens de bouw van het complex is nergens op bespaard. De yoga lessen hebben mij al m’n spieren laten voelen, het mediteren heeft mij geleerd dat ik mij ook goed kan voelen zonder externe prikkels en om dan maar over andere faciliteiten zoals de spa met uitzicht over het meer te zwijgen… Het beviel zo goed dat ik besloot nog een nacht te blijven en zodoende oud en nieuw te vieren samen met het personeel en een zestal andere gasten die ook hadden verlengd.

Over een jaar ga ik sowieso weer terugkomen om ‘mijn batterij’ weer op te laden. In de tussentijd probeer ik steeds meer gewoonten die ik Italië heb geleerd, thuis in te zetten zoals het gedeeltelijk stoppen met het eten van vlees, dagelijks mediteren en misschien zelfs het oppakken van yoga.

Kok Viramo wist driemaal per dag een geweldig vegetarisch buffet op tafel te zetten.

Geef een reactie

(*) Required, Your email will not be published